Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  

Mikä timantti on?Timantti on syvällä maan kuoressa muodostunut jalokivi, jonka tulivuoren purkaus on tuonut maan päälle. Se on ainutlaatuinen ja ylivertainen luonnontuote, jota ihmiset ovat oppineet arvostamaan vuosituhansien aikana. Timantin ylivoimaisia ominaisuuksia muihin jalo- ja korukiviin nähden ovat esimerkiksi voimakas kiilto, loisto ja kovuus.

Koostumukseltaan timantti on hiiltä. Ihan sitä samaa hiiltä jota näemme ympärillämme, ja johon elämä perustuu. Ainoa ero tavalliseen grillihiileen on se, miten hiiliatomit ovat järjestyneet.

Timantin kauneus johtuu sen yksikertaisen nerokkaasta rakenteesta, jossa hiiliatomit ovat pakkautuneet kolmion muotoisin sidoksin toisiinsa. Kolmio on yksi vahvimmista tunnetuista rakenteista. Esimerkiksi yli sata vuotta pystyssä seisonut Eiffel-torni on rakennettu kolmion muotoisista teräspalkeista.

Hiiliatomien sitoutuminen toisiinsa edellä mainitulla tavalla tekee siitä erittäin kovaa. Timantti on itse asiassa kovin luonnosta löydetty aine, eikä mikään muu aine pysty naarmuttamaan sitä. Kaikki muut kovinakin tunnetut materiaalit tulevat kaukana perässä.


Jos timanttia lyö vasaralla...

...niin se rikkoutuu varmasti. Älä kokeile. On uskomatonta, kuinka sitkeässä vanha myytti, jonka mukaan timantin aitouden voi todistaa vasaralla, istuu ihmisten mielissä. Aina silloin tällöin joku onneton oppii totuuden ikävällä tavalla omakohtaisen kokemuksen kautta. Timantti saattaa lohjeta myös vahingossa, kolahtaessaan tiskipöydän tai lavuaarin reunaan. Toki monet koruissa käytetyt istutustyylit suojaavat kiveä, mutta kallista sormusta ei ole pakko pitää sormessaan ihan kaikissa tilanteissa.

Kovuudestaan huolimatta timantin pystyy rikkomaan suhteellisen helposti, jos isku sattuu osumaan oikeaan paikkaan oikeassa asennossa. Muista, että kovuus ja kestävyys ovat kaksi eri asiaa. Monet kovat aineet ovat hauraita, koska ne eivät jousta lainkaan iskuja saadessaan. Kumpi on helpompi rikkoa vasaralla: kova ikkunalasi vaiko pehmeä pesusieni?

Timantin kiteytyminen niinsanottuun kuutiolliseen kidejärjestelmään johtaa siihen, että se lohkeaa helposti aivan tietyissä suunnissa. Nämä suunnat vastaavat luonnosta löydettävän timanttioktaedrin kidepintojen suuntia. Jo kauan ennen kuin timantteja opittiin hiomaan, niitä osattiin lohkoa pienemmiksi, ja ennenkaikkea muodoltaan symmetrisemmiksi.


Timantti on maailman tutkituin materiaali

Syy tähän on selvä. Pieni timantti on äärimmäisen tiivis pakkaus omaisuutta. Maailman pienin firma on mies ja yksi timantti. Tai nainen ja yksi timantti. Tällä tavoin pakattu omaisuus on kevyttä, helposti mukana kulkevaa ja muuttuu rahaksi missä päin maailmaa tahansa. Timantti kiehtoo ihmisen mieltä vähintään samalla tavoin kuin kulta, eikä timantin löytäjä pysty nukkumaan seuraavana yönä.

Tämän sivuston tekijä on varsin tietoinen siitä, että maailmassa on kymmeniä tai satoja yhtä kauniita ja kiehtovia jalokiviä kuin timantti. Monenlaisten värikivien tuntemus suomalaisten kuluttajien keskuudessa on harmittavasti vielä timanttiakin vähäisempää. Tämän sivuston tarkoitus on kuitenkin keskittyä timanttiin. Ehkä jonakin päivänä myös rubiinit, safiirit, helmet, smaragdit, turmaliinit, tansaniitit, granaatit ja monet muut kiehtovat jalokivet saavat oman suomenkielisen sivustonsa.

Koska timantti materiaalina on erittäin tunnettu, ja siitä löytyy valtavasti tietoa sekä kirjallisuudesta että internetistä, emme mene tämän pidemmälle timantin geologisten tai fysikaalisten ominaisuuksien selvittämisessä, vaan keskitymme kuluttajan kannalta tärkeisiin, timanttien hankintaan liittyviin aiheisiin.Powered by Foral Design EasyPages Pro