Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  

Synteettinen timanttiSynteettinen timantti on kemiallisesti ja fysikaalisesti täysin samaa ainetta kuin luonnosta löydetty timantti. Sen ainoa ero aitoon timanttiin verrattuna on se, että se on valmistettu ihmisen toimesta laboratoriossa.

Synteettinen timantti ei ole enää mikään uusi keksintö, vaan ensimmäiset kivet valmistettiin jo 50 vuotta sitten. Toistaiseksi markkinoilla on pääsääntöisesti keltaisia kiviä, mutta esimerkiksi sinisten ja värittömien timanttien tuottamiseen tarvittava teknologia on jo olemassa.

Yleensä synteettinen timantti valmistetaan puristamalla hiiltä äärimmäisen kovassa paineessa ja lämpötilassa. Esimerkiksi Takara kuvaa websivustollaan valmistusprosessinsa yksityiskohtia. Synteettiset timantit eivät ole ilmaisia, vaan ne ovat hinnaltaan noin puolet vastaavan aidon timantin hinnasta.


Tunnistaminen

Gemmologille synteettisen timantin tunnistaminen on ainakin toistaiseksi varsin mutkatonta, mutta timanttikaupassa erojen näkeminen voi olla hyvin vaikeaa.

Hyvin usein synteettinen timantti paljastaa itsensä heti mikroskooppiin asetettaessa. Eräs aidoista kivistä kokonaan puuttuva sulkeumatyyppi on metallinen nikkeli, joka aiheuttaa myös monien kivien tarttumisen magneettiin.Synteettinen timantti kiteytyy viereisessä kuvassa esitetyn, niinsanotun kuutiollis-oktaedrisen muotoiseksi. Kasvu on luonnonkiviin verrattuna varsin nopeaa, ja mikroskoopissa voidaankin usein nähdä tästä johtuvia kasvukuvioita. parhaiten kuviot tulevat esiin ultraviolettilampun alla tarkasteltaessa.

De Beersin DTC (Diamond Trading Company) on kehittänyt kaksi testilaitetta, joiden avulla erottaminen onnistuu helposti:

DiamondSure havaitsee niinkutsutun 415 nanometrin absorptiopiikin lähes kaikissa Cape-sarjan luonnonkivissä. Tällaista synteettistä timanttia ei ole onnistuttu valmistamaan, koska ominaisuus vaatii keltaisuutta aiheuttavien typpiatomien "kypsymistä" eli uudelleenjärjestäytymistä pitkän ajan kuluessa.

DiamondView on laite, jonka avulla synteettisen timantin rakenteessa olevat kuutiollis-oktaedriset kasvuvyöhykkeet, tai oikeastaan niiden fluoresenssi saadaan näkyviin ultraviolettivalon avulla.

Lisätietoja DiamondSure- ja DiamondView-laitteista


Tunnistamisen ongelmat
Suurin synteettisen timantin tunnistamiseen liittyvä ongelma liittyy liiaksi yleistyneisiin timanttitestereihin - tiedäthän tuon laitteen joka sanoo piip kun sillä kosketetaan timanttia. Timanttitesteri ei kykene erottamaan aitoa ja synteettistä timanttia toisistaan.

Kaikki edellä mainitut seikat huomioon ottaen synteettinen timantti ei uhkaa luonnontimantteja, kunhan tehdään kauppaa sellaisilla kivillä joilla on yleisesti hyväksytyn jalokivilaboratorion paperit.


Lopuksi täytyy korostaa, että synteettinen timantti ei ole millään tavoin huono jalokivi tai väärennös. Se on aidon timantin tapaan kaunis ja kestävä korumateriaali, jonka hinta saattaa sopia kukkarollesi paremmin. Kysymys on ainoastaan siitä, että myydään tuotteita niiden oikeilla nimillä, annetaan asiakkaalle oikeata ja asianmukaista tietoa tuotteista, ja veloitetaan tuotteista kutakuinkin niiden oikeaa hintatasoa vastaava summa.

Lisää synteettisistä timanteista:

Linkki: www.ManMadeDiamondInfo.com

Synteettisten timanttien valmistajia:

Linkki: Takara Cultured Diamonds
Linkki: Gemesis
Linkki: LifeGem
Linkki: Lucent Diamonds
Linkki: Morion Company
Linkki: Apollo Diamond (Tämä yhtiö käyttää uutta CVD-teknologiaa kivien tuottamiseen.)


Powered by Foral Design EasyPages Pro