Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  

Hiontamuodot - Briljantti

Kehämuodoltaan pyöreä briljanttihionta on ehdottomasti eniten käytetty timantin hiontamuoto. Itseasiassa briljantti-sanaa saa käyttää ainoastaan tällä tavoin hiotusta timantista. Briljantti koostuu 56 viisteestä eli tasaiseksi hiotusta ja kiillotetusta pinnasta, sekä taulusta ja mahdollisesta kärkiviisteestä:

Yläosa:
- Taulu
- 8 tauluviistettä
- 8 yläperusviistettä
- 16 yläreunusviistettä

Alaosa:
- 16 alareunusviistettä
- 8 alaperusviistettä
- mahdollinen kärkiviiste eli kuletti


Nykyaikainen briljanttihionta on suunniteltu siten, että se palauttaa mahdollisimman suuren osan siihen lankeavasta valosta takaisin ylöspäin ja katsojan silmään. Tätä ominaisuutta kutsutaan loistoksi. Loisto voi olla joko valkoista valoa, tai jokin sateenkaaren väreistä. Värilliset välähdykset johtuvat dispersio-ilmiöstä, joka jakaa valkoista valoa osatekijöihinsä eli sateenkaaren väreihin. Värillistä loiston osaa kutsutaan timantin tuleksi.

Briljantissa nähtäviin valoilmiöihin liittyy vielä loiston ja tulen lisäksi kolmaskin nimitys, välke. Välke on kiven yläosan viisteistä suoraan peilautuvan valon (kiilto) ja alaosasta heijastuvan loiston yhdistelmä, joka tekee kivestä elävän näköisen silloin kun se liikkuu.

Koska välkettä ei pysty vangitsemaan valokuvaan, sitä täytyy katsoa elävänä kuvana. Alla olevan linkkitiedoston koko on 2MB, joten sitä ei kannata avata modeemiyhteydellä.

AVI-tiedosto: scintillation.avi


Kaikki briljanttihiotut timantit eivät ole yhtä kauniita. Oikein valituilla viistekulmilla ja viisteiden välisellä symmetrialla on suurta merkitystä timantin loiston ja tulen kannalta. Briljanttihionnan laadun arviointia käsitellään sivuston laatuluokitus- osassa. Tässä osassa jatkamme tutustumista muihin timantin hiontamuotoihin.
Powered by Foral Design EasyPages Pro