Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  

Nailhead - ilmiö

 

HUOM: Tämän sivun sisältämä informaatio on tarkoitettu lähinnä alan ammattilaisille. Jos se tuntuu liian monimutkaiselta, voit hyvällä mielellä palata takaisin ja jatkaa hionnan luokitteluun tutustumista.

Nailhead on optinen ilmiö, joka tulee esiin millä tahansa jalokivellä silloin, kun alaosan hiontakulma on lähellä 45 astetta. Ilmiön esiintyminen ei riipu materiaalin kriittisestä kulmasta (kunhan se on pienempi kuin 45 astetta).

Nailhead-ilmiö syntyy selvimmin pistemäisessä valonlähteessä. Mikäli kiveä katsotaan riittävän läheltä, katsojan pää tai vartalo peittää valon tuloreitin kiveen. Katsoja näkee kiven taulun alueella oman  tumman peilikuvansa, koska valon tulo- ja lähtökulma ovat yhdensuuntaisia, ja kohtisuorassa katsojaan nähden.
Jos katsot nailhead-kiveä pienen valkoiseen paperiin tehdyn rei'än lävitse, se näyttää valoisalta. Samoin ilmiö katoaa, mikäli asetut vinoon kulmaan siten, että valonsäteet pääsevät kiveen 'korvaasi hipoen'.

Ilmiö tulee esiin aina, mikäli vastakkaisten alaviisteiden yhteenlaskettu kulma on 90 astetta. Tämän vuoksi nailhead-ilmiö näkyy myös kallistetussa kivessä.Miksi nailhead-kiviä on markkinoilla ?

 
Yllä olevissa kuvissa kaikki kivet eivät ole tarkasti timanttioktaedria kuvaavien punaisten viivojen sisäpuolella. Timanttien alaviisteisiin jätetyt luonnon kidepinnat eli naturaalit ovatkin melko yleisiä merkkejä siitä, että raakakiteen paino on maksimoitu hionnan laadun kustannuksella.
Kuinka syvä alaosan tulisi olla, jotta valo karkaisi kiven alapuoleltaKiven kokonaiskorkeuden tulisi olla noin 80% luokkaa. Oletko joskus nähnyt tällaisen briljantin?  Minä en ole.

Tälle kuvalle emme toivota pitkää ikää

Viereisen kuvan mukainen esitys on yleinen, mutta virheellinen. Näin syväksi hiottuja kiviä ei ole markkinoilla, ja yleensä kuvan yhteydessä käytetään liian matalaksi piirrettyä alaosaa.

Suurin osa markkinoilla olevista liian syvistä timanteista ovat nailhead-kiviä.

Powered by Foral Design EasyPages Pro