Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  









































Jalometallit

 
Timantit istutetaan aina arvoiseensa seuraan. Aikoinaan timanttikoruihin käytettiin runsaasti hopeaa, mutta nykyään esimerkiksi vihkisormuksissa käytetään joko kultaa tai platinaa. Valkokulta ei ole erillinen metalli, vaan kultaa. Kullan väri on poistettu sopivien seosmetallien, kuten palladiumin avulla.

Täysin puhdas kulta on liian pehmeää korujen valmistukseen. Koruissa käytettävä kulta saadaan kovemmaksi ja muokattavammaksi seosmetallien, kuten hopean ja kuparin avulla. Kultaseoksen kultapitoisuus leimataan promilleina, mutta ilmoitetaan puhekielessä usein karaatteina. Kyseessä on aivan eri asia kuin timantin kohdalla oppimasi painoyksikkö. Sillä vain sattuu olemaan sama nimi. Sekaannusten välttämiseksi tämä kultapitoisuuden yksikkö lyhennetään ka tai k (esim. 18k), kun timanttien painoyksikkö lyhennetään ct.

Suomessa sallitut kullan pitoisuusleimat:




Jos haluat tietää tarkemmin, miksi punaisten alueiden osuus sormuksissa näyttää suuremmalta kuin pitäisi, klikkaa tästä.

Oikeanpuoleisin 9 karaatin kulta on maassamme uusi asia. Kultasepänala on suhtautunut sen markkinoille tuloon ristiriitaisesti. Toiset sanovat materiaalin antavan mahdollisuuksia esimerkiksi edullisten pukukorujen valmistukseen, toisten mielestä se ei ole enää kultaa lainkaan. Allekirjoittanut lukeutuu jälkimmäiseen joukkoon perusteenaan se, että suurin osa (>50%) materiaalin metalleista on muuta kuin kultaa.

Jalometallien leimauksella on maassamme pitkä historia. Tämän ansiosta kuluttajansuoja on toteutunut jalometallien kohdalla erityisen hyvin. Turvatekniikan keskus (TUKES) on julkaissut erinomaisen jalometallituotteiden kuluttajaoppaan, joka kannattaa lukea huolella.

Mistä hyvin valmistetun timanttisormuksen tunnistaa ?

Vihkisormus on sattuneesta syystä sellainen esine, jonka olisi tarkoitus kestää koko loppuelämän ajan. Tämä vaatimus on melkoisen suuri mille tahansa tuotteelle. Mieti hetki mielessäsi, mitä muita eliniäksi tarkoitettuja tuotteita on olemassa.


Sormuksen kestävyyteen vaikuttaa monta tekijää, joista ehkä merkittävin on se, ettei raaka-aineessa eli jalometallin määrässä ole pihistelty. Raakakullan hinnan osuus valmiista tuotteesta on timanttien koosta riippuen ainoastaan 3-30%, silti monet valmistajat säästelevät gramman murto-osia sormuksen rungon valmistuksessa. Massatuotteissa pienistä puroista syntyy suuri virta, kassavirta nimittäin.

Eräs raaka-aineen pihistelyn merkki on se, että sormus tuntuu oudon kevyeltä ollakseen kultaa. Tällöin runko on sisältä ontto. Sormuksen ohut kuori litistyy helposti kuopalle, jopa aivan arkipäiväisissä askareissa. Kysy myyjältä suoraan, onko sormus ontto. Jos vastaus on myönteinen, kysy ovatko rakenteet myyjän itsensä mielestä riittävän paksuja, jotta sormus kestäisi käyttöä loppuelämäsi ajan. Joskus ontto sisus johtuu valitusta valmistusmenetelmästä, ja rakennepaksuudet ovat riittäviä.

Toinen vakava pihistelyn paikka on sormuksen rungon alaosa, jossa metalli saattaa olla hyvin ohut. Liian ohut alaosa voi johtaa jopa sormuksen katkeamiseen ennen ensimmäistä hääpäivää.

Erittäin ikävä kullan pihistelystä johtuva ominaisuus on se, että sormuksen leimoja ei voida lyödä kunnolla metallin sisään. Leimat saattavat kulua pois jopa muutamassa vuodessa. Joskus ne ovat vain puoliksi tunnistettavissa jo myytäessä.

Kuinka hyvin tehty istutus tunnistetaan?

Jälleen kerran - siihen tarvitaan luuppia. Kiveä paikoillaan pitävien istutuskynsien eli krappanoiden tulee olla riittävän vahvoja, ja niiden tulee olla riittävästi timantin päälle taivutettuja.

Kuvan kruunuistutus on vain yksi mahdollisista istutustavoista. Yhteistä kaikille istutustavoille on se, ettei timantti saa heilua ollenkaan. Jos tunnet timantin heiluvan istutuksessaan, vie sormus viipymättä kultasepälle korjattavaksi.

Pudonneen timantin löytäminen on äärimmäisen harvinaista.


Kuluttajan ei tulisi sallia huonosti toteutettua istutusta silloinkaan, kun timantit ovat pieniä. Erityisen suuria laatueroja nähdään rivitimanttisormuksissa. Tutki tällaisia sormuksia myös sivusuunnasta, jotta voisit havaita istutuskynsien laadun ja kiven paikalleen sovittamisen huolellisuuden.

Kyllä, tämä on aito timanttisormus...

...mutta onko se laadukkaasti tehty? Omat silmäsi riittävät oikean vastauksen löytämiseksi, vaikkei kuva ole edes terävä.

Pyydä myyjältä luuppi lainaksi.








Powered by Foral Design EasyPages Pro