Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  









































Laatuluokitus - Paino (Carat)



Timantin paino on varsin yksiselitteinen asia. Se mitataan punnitsemalla irtotimantti eli koruun istuttamaton kivi vaa’alla. Painon mittayksikkö on karaatti (ct.) joka on gramman viidesosa.

Esim:
0,5 ct. = 0,1 grammaa
1 ct. = 0,2 grammaa
5 ct. = 1 gramma


Timantin halkaisijalla on kultasepälle merkitystä, koska se vaikuttaa korun muotoiluun ja istutuskynsien eli kastikan tai muun istutuksen valmistamiseen. Kuluttajille timantteja ei pidä myydä ainoastaan halkaisijamittoina (esim. 5,15mm), vaan ensisijaisesti painon perusteella.



Timantin hionnan laatu vaikuttaa tietyn painoisen kiven halkaisijamittaan. Huonosti hiottu kivi voi näyttää paljon kookkaammalta painoonsa nähden, mutta häviää loistavuudessaan pienemmältä näyttävälle hyvin hiotulle kivelle. Hiojat pyrkivät useimmiten hiomaan raakakivestä mahdollisimman painavan kiven, koska paino on aina ensimmäinen kuluttajalle ilmoitettu tieto kivestä. Koska paino on myös kuluttajan kannalta kaikkein helpoimmin ymmärrettävä tekijä, se on myös usein ensimmäisenä toivomuslistalla.

Jos mahdollista, hioja yrittää säilyttää raakakiven painoa siten, että jokin psykologisesti merkittävä painoraja ylitetään. Tällaisia painorajoja ovat esim. 0,33 ct., 0,5 ct. ja 1 ct. Tämä johtuu siitä, että ihmiset haluavat aina kukkaronsa mukaan vähintään tietyn kokoisen kiven. Kivien arvo hyppää näiden rajojen kohdalla reilusti kysynnän kasvaessa.

Useimmiten juuri ja juuri tietyn painorajan ylittävä kivi on hiottu mittasuhteiltaan surkeaksi. Fiksu timantin hankkija katseleekin kiviä, joiden paino on esim. 0,28 ct., 0,47ct. tai 0,95ct. Vaikka tällainen timantti on hieman kevyempi kuin rajan ylittävä kivi, se on monesti leveydeltään saman kokoinen, paremmin hiottu ja loistavampi.


Istutetun timantin paino voidaan laskea teoreettisesti siitä saatujen ulkoisten mittojen perusteella. Tämä on kuitenkin vain arvio. Joskus kultaseppä kaivertaa kiven koon sormuksen sisäpintaan. Tämä on miellyttävää palvelua, kunhan kiven paino on todella punnittu eikä arvioitu ennen istutusta.

Monikivisissä koruissa voidaan ilmoittaa timanttien yhteispaino, jonka lyhenne useimmiten on tct. (total carats). Jotkut kauppiaat eivät vaivaudu t-kirjaimen käyttöön, vaan ilmoittavat kivien yhteispainon joko ct-lyhenteellä tai täysin ilman lyhennettä. Kuluttajan tehtävä on huomata että paino koostuu useammasta kivestä. Jos näet sormuksessa useampia kiviä, mutta vain yhden painomitan, kysy kivien yksittäisiä painoja.

Täysin avoimin kortein pelaava kauppias ilmoittaa kivien lukumäärän ja yksittäispainot, esim: 5 x 0,05 ct, mahdollisesti yhdessä kokonaispainon kanssa. Tämä tarkoittaa, että sormuksessa on viisi timanttia, kukin 0,05 ct:n painoinen. Jos valmiissa tuotteessa on useita eri kokoisia timantteja, saattaa valveutuneellakin kauppiaalla olla vaikeuksia yksittäisten kivien painojen tarkassa selvittämisessä. Pääasia on se, että asiakasta ei johdeta harhaan sekoittamalla yksi- ja monikivisten korujen karaattipainoja toisiinsa. Ne eivät yksinkertaisesti ole vertailukelpoisia keskenään.


Kysymys: Jos seuraavassa esitettyjen a- ja b-vaihtoehtojen kivet ovat samanlaatuisia, kumman vaihtoehdon veikkaat olevan arvokkaampi?

a) 1 timantti, paino 1,00 ct.
b) 200 timanttia, kunkin paino 0,01 ct. (2,00 tct.)


Vastaus: Koska timantin arvo nousee eksponentiaalisesti sen koon kasvaessa, vaihtoehto a on arvokkaampi.








Powered by Foral Design EasyPages Pro